Actualitat

POLLASTRE DE PAGÈS ROSTIT A LA CATALANA

 Aquest es d’aquells plats que es porten a l’Adn, podria dir que es el plat que he vist cuinar mes vegades a casa, amb aquella greixonera antiga i aquella flaire que omple cada racó de la casa els dies de festa i que a tants membres de la família ha delectat.

Es tracta d’un rostit ben clàssic, però que es converteix en alquímia en el precís moment que es fa amb amor i quasi amb ritual, que passa de generació en generació.

Espero us produeixi les mateixes sensacions que a mi.

El mes important, com sempre es la procedència dels productes i el seu correcte ordre en les coccions.

 

Ingredients per 10  persones,

 

1 Pollastre de Vilanova de Meià d’uns 4,5 kg

¼ Kg. Orellanes de préssec

¼ Kg. Prunes seques

¼ kg. Llom de 2 colors de porc d’Artesa de Segre

¼ kg. Llonganissa crua picant d’Artesa de Segre

9 Cebes varietat Coll de Nargó,  Tudela de Segre

1 cabessa d’alls de Belltall

1 branca de canyella

1 copa de  cognac trufat

90 grams de tòfona melanosporum de la Vall de Meià ó Montsec

10 grams de sal de Grri de la Sal

Pebre negre molt, C/S

1 Branca de romaní

1 Branca de farigola

40 grams de pinyons nacionals

50 ml. D’oli verge extra de cooperativa o petit productor

1 mt. De fil de bridar

1 agulla per cosir gruixuda

 

Elaboració;

 

Netejar el pollastre, traient el fetge, el cor i tots els intestins, cremem els pels i plomes que quedin, ho repassem i tallem el coll.

En el moment en que està totalment net, es el moment de farcir-lo.

 

Per preparar el farciment, tallem la carn de porc en 4 cm, el pinyons, les prunes i les orellanes,  i 40 grams de tòfona. Es salteja tot i un cop està daurat, procedim a incorporar-ho a l’interior del pollastre, prèviament salpebrat.

Un cop ple, cosim el pollastre, que quedi ben tancat i el lliguem, per donar-li forma, així serà mes fàcil de rostir.

A una cocotte  o greixonera, posem l’oli i rostim el pollastre, que quedi ben daurat, sense que es cremi, això ho farem a foc mitjà, un cop ben rostit, el disposem amb el pit de bocaterrosa, posem les cebes pelades, la cabessa d’alls, la canyella, romaní i farigola. Daurem una mica i mullem amb el cognac, tapem i ho deixem coure durant uns 30 minuts a foc mes aviat baix.

 

Un cop passats aquest minuts, posem un cullerot gros d’escudella, tapem i ho fiquem al forn a 180º, durant unes 2-3 hores. Cada 45 minuts, anem observant i mimant el pollastre, que no quedi sec i no es cremi, anem mullant amb escudella si es necessari.

 

Un cop cuit, es deixa reposar una hora. Sempre serà mes bo reposat durant 1 dia. Tallem el pollastre en 9 trossos, traiem els ossos, els guardem per si algú li agrada escurar.  El servim al plat amb una ceba, farciment i 5 grams de tòfona tallada a làmines o juliana, això depèn del gust de cada un.

Al final, amb el suc que sobra i escurant els osos, i aprofitant les restes, ens podem fer uns fideus a la cassola per volar, amb l'unic afegit de sofregit de ceba, costella de porc i formatge ratllat al final.

O uns canelons, afegint-hi carn de vedella i porc rostida.

Només d'escriure-ho ja salivejo.

Que vagi de gust