Actualitat

LA TÒRTORA

La tórtora o tórtora vulgar (Streptopelia turtur) és un petit i àgil ocell de l'ordre dels columbiformes comú als Països Catalans.

Mesura 28 cm de llargària i 49-55 d'envergadura alar. Té les parts superiors de color castany rogenc amb taques d'un bru fosc. El cap i el coll són d'un gris rosat amb una taca llistada de blanc i negre a cada banda del coll. El pit és de color de rosa pàl·lid. La Cua negra amb les vores blanques, punxeguda i llarga. L'ull taronja envoltat d'una zona vermella intensa.

Aquest petit ocell, delicat i molt gustós, és un plaer gastronòmic, la seva caça, de les primeres, és abundant.

En recerca de receptes, m’ha costat molt trobar-les, es pot cuinar com un tudó, com una perdiu ó una guatlla.

Comparteix temporalitat amb la guatlla, ocell de carn delicada i fina, amb un gust suau, que feta a la brasa o guisada, fa embogir les papil·les de plaer.

La tórtora pel seu costat, en aquell petit cos, guarda una potencia gustativa i una textura impressionant, donada la seva alimentació que és a base de llavors, insectes i petits crustacis. El greix que l’envolta, és delicat i li brinda textura suau.

És un dels grans desconeguts de la cuina de la caça, la gent no li dona el suficient valor, tot i que penso que el té.

 

Petites carbasses farcides de guisat de tórtora:

 

4 carbasses petites

4 tórtores

2 cebes de coll de Nargó

2 pastanagues nanteses

4 dents d’all de Belltall

1 branca de sàlvia

Oli d’oliva verge extra d’arbequina

1 got de vi rànci

sal de Gerri de la Sal

Pebre negre molt

100 grams de mantega

 

Coure les carbasses al forn senceres a 200º durant 30 minuts, tapades amb paper d’alumini. Un cop cuites, esperar que estigui fredes i buidar-les per sota, treure les llavors i reservar.

 

A una cassola, rostim les tórtores i un cop daurades, les retirem, afegim la ceba tallada a brunoise, l’all també en brunoise i ho sofregim fins que quedi daurat, afegim la pastanaga tallada ben petita, la mantega i la sàlvia, afegim les tórtores i mullem amb el vi rànci, esperem que evapori l’alcohol, un cop així, cobrir amb escudella i deixar coure durant 45 minuts al forn amb la cassola tapada.

Un cop cuites, les desossem i la carn la barregem amb el sofregit, així ens queda el farcit.

La salsa, la colem i la reduïm.

Farcim les carbasses, prèviament sal pebrades i les escalfem a 200º al forn durant 10 minuts, i ja estan llestes per servir amb una cullerada de la salsa.

 

Vagi de gust.