Actualitat

L'aliança Competur presenta un índex que mesura l'impacte del turisme en el desenvolupament dels territoris

Amb motiu del Dia Mundial del Turisme, la plataforma formada per Hosteleria de España, la Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos y Cerveceros de España llança un nou indicador qualitatiu que determina per territoris quin és l'impacte econòmic i social de l'activitat turística.

Competur, plataforma dedicada a la millora de la competitivitat turística d'Espanya, formada per Hostelería de España, la Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos y Cerveceros de España, fa públic el llançament d'un nou indicador que mesura la relació entre l'activitat turística i un desenvolupament territorial més cohesionat, l'Índex Competur d'Especialització Turística Territorial. Es tracta d'una mesura qualitativa que complementa la gran diversitat de fonts i anàlisis quantitatius que existeixen sobre el turisme a Espanya, amb l'objectiu d'identificar i promocionar les millors iniciatives, polítiques i pràctiques que han convertit el turisme en algunes àrees geogràfiques en un motor essencial del seu desenvolupament econòmic i social.

L'Índex Competur, elaborat en col·laboració amb Analistes Financers (Afi), s'emmarca dins d'un estudi més ampli titulat "Contribució del turisme al desenvolupament territorial d'Espanya". És un informe on s'identifiquen i analitzen tots aquells paràmetres en els quals es basa l'activitat turística, construint a partir d'ells un model que ha permès mesurar l'efecte directe, indirecte i induït que el turisme té sobre el desenvolupament de cada regió. Entre altres aspectes, es consideren impactes en l'accés i la qualitat dels serveis públics i en el teixit social d'aquestes zones. En especial, destaca l'efecte de l'activitat turística i, particularment, de l'hostaleria com a factor clau en els entorns rurals a l'hora d'atraure visitants.

Acte de presentació de l'Índex

Coincidint amb el Dia Mundial de les Ciutats, Competur realitzarà la presentació pública de l'indicador en un esdeveniment on, a més dels autors de l'estudi i experts i professionals del sector turístic, hi participaran representants públics dels diferents ministeris competents sobre les àrees d'impacte que avalua l'Índex.

En aquest sentit, amb l'objectiu de donar visibilitat a bones pràctiques o casos d'èxit que hagin contribuït a desenvolupar territorialment una àrea o regió a través de millores en la competitivitat de l'oferta turística, Competur distingirà amb un reconeixement un municipi, una regió i una iniciativa privada a la cloenda de l'esdeveniment.