Actualitat

Serveis, indústria, construcció i hoteleria són els sectors tractors de l'economia al Garraf durant el primer semestre del 2024

L'informe de conjuntura econòmica indica que a la comarca es mantè un creixement moderat en l'ocupació

El Garraf mostra signes d'evolució positiva de l'economia durant el primer semestre de 2024, segons les dades que reflecteix l'últim informe de conjuntura econòmica presentat avui a Neàpolis.  Els sectors de la indústria, serveis, principalment, seguits dels sectors de la construcció i hoteleria,  han estat els principals impulsors de la creació d'ocupació, amb un increment interanual del 2,4% en els llocs de treball, tot mantenint una evolució positiva. Tot i això, es manifesta una lleugera desacceleració respecte al creixement assolit en 2023 (3,1%). La comarca manté la trajectòria positiva en ocupació tot registrant 39.380 llocs de treball, que suposen un augment de 725 persones respecte a l'any anterior.

En el decurs de la presentació, la regidora de Projecció de Ciutat, capitalitat i empresa, Anna Ribera ha destacat la rellevància de les dades de l'informe que mostren un full de ruta per a les propostes i projectes que es plantegen des de les administracions. "Alguns dels resultats ja els podem veure reflectits en les dades i tendències com és el cas de la reactivació de l'activitat industrial en el polígon la Plana, o amb la  instal·lació de l'empresa MSTECH Europe en una de les naus de Mahle i amb la qual hem tancat un acord perquè promoguin una formació dual adreçada a incorporar mà d'obra que ara estigui en situació de desocupació". 

En aquest sentit, la regidora ha destacat també que el bon comportament de sectors com el del comerç al detall o que l'hoteleria actuï com a generador d'activitat i ocupació, “Això ens motiva a continuar amb iniciatives com el projecte Locals Vius per donar nova activitat als locals comercials o l'execució de millores amb els Plans de Sostenibilitat Turística per parcialment el Parc de Ribes Roges, el trenet turístic o generar nous refugis climàtics”.  Ribera ha fet durant la presentació de l'informe una crida a tots els agents econòmics locals per  avançar plegats amb propostes innovadores que permetin millorar la competitivitat del teixit productiu i emprenedor local. També ha explicat que entre algunes de les propostes és previst obrir, de cara al 2025, una nova línia d'ajuts per a empreses de nova creació.

L'informe de conjuntura econòmica el confecciona la Federació Empresarial del Gran Penedès amb la col·laboració dels ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, l'agència Node Garraf i la Diputació de Barcelona. En el document es destaca el rol de Vilanova i la Geltrú com vertebrador del desenvolupament empresarial i un dels motors del teixit productiu a la comarca.

Durant el primer semestre de 2024, el Garraf ha experimentat un creixement significatiu, impulsat per sectors com els serveis i el comerç. Vilanova i la Geltrú assoleix nous màxims tant pel que al treball assalariat com als autònoms, tot i aquest increment en l'ocupació mostra una tendència ascendent, el creixement ha estat sostingut però moderat en comparació amb exercicis anteriors. L'informe matisa que part d'aquest manteniment ha estat possible gràcies també a noves iniciatives empresarials que han apostat per la innovació i la diversificació en sectors des de sectors com turisme, la tecnologia o el comerç local. L'informe puntualitza que tot i la tendència positiva que avalen les dades encara no s'ha arribat a superar els 41.105 llocs de treball registrats en el  2007.

 

Recuperació i estabilització en el mercat laboral

Un dels punts més destacats de l'informe és la consolidació de mínims històrics en la taxa d'atur, que es troba en el 9,4%, el nivell més baix des de 2007. Aquesta reducció del 2,7% en l'atur registrat al primer semestre de 2024 reafirma la tendència de recuperació sostinguda de la comarca. Els sectors industrials i hotelers han liderat la disminució de l'atur, mentre que el sector comerç ha registrat un lleuger augment.

En relació amb l'impacte de la reforma laboral de 2022 l'informe indica que el mercat laboral del Garraf compta amb un 56,5% dels contractes formalitzats durant el primer semestre de 2024 amb caràcter indefinit. Se segueix avançant en la reducció de la temporalitat, malgrat que en dades globals hi ha hagut una disminució del nombre de contractes del -10,4% respecte al 2023.

 

Impuls del treball autònom i assalariat

El treball assalariat ha continuat liderant la creació d'ocupació, amb un increment interanual del 2,4%. D'altra banda, el treball autònom ha assolit màxims històrics amb un creixement del 2,2%, arribant a 11.695 afiliats al règim d'autònoms. Aquestes dades reflecteixen la diversificació i estabilització del teixit empresarial comarcal, que ha crescut un 4,3% en el nombre de centres de cotització.

 

Sectors destacats: Indústria, serveis i hoteleria

Els sectors industrials i de serveis han estat els principals motors de creixement durant el segon trimestre de 2024, amb aportacions significatives dels serveis immobiliaris, serveis empresarials i la fabricació de maquinària elèctrica i electrònica. L'hoteleria, un sector clau per a l'economia del Garraf, ha assolit nous màxims amb 7.285 llocs de treball, tot superant els nivells anteriors a la pandèmia i que sembla confirmar una recuperació gairebé completa del sector.

 

Seguretat laboral i reducció de sinistralitat

El primer semestre de 2024 ha estat també testimoni d'una millora sostinguda en la seguretat laboral, amb una reducció de l'11,1% en la sinistralitat durant el primer trimestre i una disminució del 9,9% al segon trimestre, reflectint un entorn laboral més segur per als treballadors del Garraf.

 

La conjuntura al Penedès

L'informe de conjuntura econòmica mostra també les dades i evolució a les comarques de l'Alt i Baix Penedès. Pel que fa a l'Alt Penedès, la comarca continua mostrant una evolució positiva durant el 2024, assolint màxims històrics en l'ocupació. Tot i que el creixement en el nombre de llocs de treball s'ha moderat fins a l'1,7% en comparació amb el 3% de l'any anterior, la comarca ha mantingut una recuperació sostinguda. Els sectors de serveis i empresarials han estat els principals impulsors d'aquest creixement. L'ocupació assalariada ha augmentat un 1,9%, assolint un nou màxim històric de 36.240 llocs de treball, mentre que l'ocupació autònoma s'ha mantingut estable amb un increment del 0,8%.

Pel que fa al Baix Penedès, la comarca registra una evolució destacable, especialment en relació amb el sector dels serveis, que ha estat un dels motors que han impulsat el creixement en l'ocupació. Durant el primer semestre de 2024, els llocs de treball han augmentat un 2,9%, amb un màxim històric de 29.855 llocs al segon trimestre. La comarca ha continuat amb una tendència positiva en l'ocupació assalariada, amb un creixement del 2,6%, i en l'ocupació autònoma, que ha experimentat un increment del 2,0%.

Documentació relacionada